10 pravila grafičkog dizajna

Pravilo br 1. Manje je više

Čist i jednostavan grafički dizajn daje jednu notu bezvremenosti. Uvijek pokušajte pojednostaviti vizual ostavljajući samo ključne elemente prilikom izrade grafičkih rješenja. Jedna od čestih boljki manje iskusnih grafičkih dizajnera je politipičnost – korišćenje većeg broja različitih fontova i rezova.

Pokušajte ponavljati grafičke elemente u vizualu, a ne koristiti nekoliko različitih.

Pravilo br 2. Ne plašite se boje

Boja je sastavni dio naših života. Nebo je plavo, sunce je žuto, a trešnje su crvene. Boje nas asociraju, ostavljaju dojam, utiču na raspoloženje promatrača. Boja može naglašavati i odvajati cjeline. Obogaćuje vizual.

Pravilo br 3. Tipografija

Odabir fontova je sastavni dio svakog grafičkog dizajna – osim ako ne radite isključivo s fotografijama. Tri fonta su sasvim dovoljna. Jedan za naslove, jedan za osnovni tekst i jedan za isticanje. Prilikom dizajniranja pokušajte procijeniti kakav dojam font koji koristite ostavlja na vas. Da li je ugodan za čitanje ili se borite sa raspoznavanjem pojedinih znakova? Zapitajte se da li je upravo to font koji se uklapa u cijelu priču.

Pravilo br 4. Stvarajte svoj “potpis”

Kažu da je u grafičkom dizajnu sve već viđeno i nema se što novo izmisliti. Donekle je to istina, ali nisu viđene sve varijacije, nisu pokrivene sve ideje. Grafički dizajn je jako širok pojam i stvorićete nešto novo samo ako zaronite malo dublje u beskraj ideja.

Pravilo br 5. Bjeline su vaši prijatelji

Prilikom izrade grafičkog vizuala nije važno popuniti sav prostor. Bjelinu promatrajte kao svojevrsni grafički element. Ne kaže se uzalud da neki grafički vizual – “dobro diše”. Ostavljanjem bjelina dajete oku priliku da se veže za bitne elemente grafičkog rješenja, da pronađe ključne tačke i fokusira na bitno.

Ako je vizual pretrpan elementima, naše oči se neće moći vezati za najbitnije segmente i vrlo vjerojatno takav vizual neće ostaviti željenu poruku.

Pravilo br 6. Komunicirajte vizuelno

Grafičkim dizajnom prenosimo poruku. Kombinacijom fotografija, bjelina, fontova, boja… općenito grafičkih elemenata – stvarate medij koji prenosi određenu poruku. Ona mora biti jasna i direktna. Ako se promatrač pita: “Što je ovime pisac htio reći?” – dizajn je promašen.

Pravilo br 7. Simetrično je dosadno

Naše oko jako brzo primijeti simetriju, i isto tako mu jako brzo sve skupa dosadi. Istina je da je simetrično lijepo, urednije, smirenije, jednostavnije i na neki način – ljepše. Tako naš mozak percipira stvarnost. Ali je dosadno.

Pravilo br 8. Veličina je važna

Naglašavajte grafičke elemente dimenzioniranjem. Veća fotografija je bitnija, veći tekst nosi važniju poruku. Pogotovo pazite na dimenzioniranje prilikom izrade logotipa. Logotip mora jednako dobro izgledati u svim veličinama i svi elementi logotipa moraju biti vidljivi kada se smanje.

Pravilo br 9. Lakše s tim efektima

Gotovo svi današnji grafički programi (Photoshop, Illustrator, CorelDraw…) dolaze sa gomilom moćnih filtera i efekata koje možete koristiti prilikom izrade nekog grafičkog rješenja.

Ako se neki grafički element baš dobro ističe korištenjem efekta ili vam puno bolje izgleda kad ga provučete kroz neki filter – slobodno. Ali nemojte se zanijeti i pretrpati dizajn efektima.

Pravilo br 10. Organizujte se

Priprema je pola posla. Skicirajte rukom dizajn koji ćete raditi, uklopite sve elemente na crtež. Razmišljajte o budućem projektu, pokušajte ga vizualizovati. Informišite se o sličnim postojećim projektima, napravite bolji dizajn od postojeće konkurencije.

Leave A Reply