Pravila ponašanja na društvenim mrežama

Jedna od ključnih stvari za uspješno prisustvo na društvenim mrežama jeste slušanje. Otvorite uši i oči i osluškujte online zajednicu. Pratite ljude koji su bitni za vašu sferu poslovanja, pratite trendove, pratite influensere i sve one od kojih možete da naučite, ali i da im pružite neku svoju vrijednost.

  1. Obratite pažnju

Obratite pažnju i na konkurenciju, gledajte šta oni rade, učite iz njihovih dobrih i loših poteza i prikupite važne informacije koje će vam pomoći u kreiranju sopstvenog prisustva. Takođe, dobro razmislite pre svake objave i vodite se onim starim dobrim pravilom: ako ne želite da o tome čitaju vaša porodica, prijatelji i šefovi/poslovni saradnici – ne objavljujte!

  1. Budite ono što jeste

Bilo da ste pojedinac ili firma, neiskrenost se uvijek prozre, naročito online. Ne predstavljajte se kao neko ko niste jer, osim što ispadate neiskreni, šaljete pogrešne poruke te ćete biti okarakterisani kao prevarant, nepouzdan ili nekredibilan izvor informacija/firma ili brend. Da, poslovnost i profesionalnost su važni, naročito ako komunicirate ispred firme ili nekog brenda, što ne znači da isti ne možete humanizovati – izgradnjom autentičnosti, uključivanjem u konverzaciju, pružanjem vrijednosti.

  1. Tražite pomoć

Nije sramota pitati, sramota je praviti se da sve znaš. Neznanje nije odraz slabosti i pitanje za objašnjenje je potez koji o vama govori da ste spremni da učite i rastete. Pratite relevantne ljude iz vama važne industrije, konsultujte se sa onima koji znaju više od vas i vremenom ćete stvoriti dobru osnovu za kvalitetan odnos, kako sa stručnjacima iz relevantnih oblasti, tako i sa samom zajednicom.

  1. Zabavite se

Osnova društvenih mreža je uspostavljanje kontakata, druženje i dvosjmerna komunikacija. Niko ne kaže da se, vodeći računa o imidžu i reputaciji – bilo svojoj ili firme/brenda koje zastupate – ne možete i zabaviti. Uspostavite svoj ton komunikacije, dijelite svoj sadržaj, kao i onaj od ljudi koji su vam interesantni, uključite se u zanimljive diskusije i debate, podijelite svoj stav ili mišljenje o nekim interesantnim, a opet vama relevantnim temama.

Ivana Ćirković

Leave A Reply