Koraci do dobrog Internet sajta

Koncept internet sajta utiče na sve njegove komponente i daje odgovore na brojna pitanja, a dva najvažnija su: koja je namjena sajta i kojim ciljnim publikama se obraća? Iz toga proizilazi i šta sve treba ili ne treba da se pojavi na sajtu, kao i kako da se to na njemu rasporedi. Mora da se zna i šta se od posjetilaca očekuje da urade na sajtu, to jest kakvi su željeni efekti postojanja sajta – promocija, prodaja, prijavljivanje, podrška ili nešto peto. Odgovori na ova pitanja govore kako sve to treba da izgleda i da funkcioniše.

Koncept, pa sve ostalo…

Kroz koncept se definiše struktura sajta i raspored sadržaja po odjeljcima sajta i web stranama, što daje i način navigacije i broj nivoa navigacije kroz sajt. Ciljna publika i ciljano tržište utiču na to da li će sajt da bude na nacionalnom domenu (kao što su .BA i .RS) ili generičkom domenu (.COM i drugi). Potrebe i mogućnosti vlasnika sajta definišu i da li je možda potrebno više naziva internet domena, radi potpune zaštite internet identiteta.

Ako postoji više jezičkih verzija sajta, namenjenih tržištima u različitim državama, svaki od jezika zaslužuje poseban sajt na adekvatnom nacionalnom internet domenu. Iz koncepta proizilaze i potrebne funkcionalnosti sajta, koje su i zahtjev za kreatore sadržaja, dizajnere i programere, čime utiču na izbor adekvatnog proizvođača budućeg internet sajta.

Sadržaj – posetioci ga traže, a Google pretražuje

Presudan element za uspjeh bilo kog sajta je sadržaj, koji mora da bude prilagođen i ljudima i pretraživačima. Sadržaj koji je primjeren posjetiocima, logično strukturiran i redovno ažuriran, je ono zbog čega posetioci dolaze na sajt, vraćaju mu se i preporučuju ga drugima. Takođe, sadržaj je ono što Gugl pretražuje, tako da se SEO najviše zasniva na optimizaciji sadržaja sajta. Profesionalno napisane tekstove, sa pravilno raspoređenim ključnim riječima, vole i posjetioci i pretraživačka mašinerija. A ta mašinerija u rezultatima pretrage daje prednost sajtovima koji su na nacionalnim internet domenima, jer u 97% pretraga preko Gugla korisnici, logično, traže sajtove namenjene lokalnom tržištu, što važi za bilo koju zemlju na svijetu.

Dobar internet sadržaj mora da bude formatizovan na pravi način i povezan internim i eksternim linkovima, ali i optimizovan za dijeljenje kroz društvene medije. Pored tekstova, i svi ostali sadržaji na sajtu (ilustracije, multimedija, personalizovani i interaktivni sadržaji) imaju posebne standarde za pravilnu optimizaciju za objavljivanje na sajtu, što znači korišćenje formata datoteka koje najviše odgovaraju posjetiocima, uz zadržavanje željenog kvaliteta sadržaja.

A kada posjetioci vide i pročitaju to što je na sajtu, skoro svi vlasnici sajtova žele da nekako i komuniciraju sa njima. Osnovni način poslovne internet komunikacije je, i dalje, adresa elektronske pošte. Bilo bi neozbiljno da ona ne bude na sopstvenom internet domenu, na kome je i adresa sajta.

Dizajn prilagodljiv svakom uređaju

Dizajn internet sajta može da se riješi na najmanje dva načina: kupovinom (ili besplatnim preuzimanjem) gotovih tema – dizajn šablona, ili namenski kreiranim, originalnim dizajnom. Ovo drugo je naravno skuplje, duže traje, ali i više daje u smislu prilagođenosti potrebama i navikama ciljnih javnosti, a taj jedinstven vizuelni identitet je i ono što ga izdvaja od ostalih sajtova. Ključni zahtjev savremenog dizajniranja sajtova je da to bude responsive web design, onaj koji se prilagođava za prikazivanje na različitim veličinama monitora i ekrana, na desktop i tablet računarima i pametnim telefonima, jer udeo pregledanja sajtova na mobilnim

Tehnologija koja pokreće sajt

I sam naziv – Content Management System (CMS), potvrđuje da je suština svakog sajta sadržaj kojim taj sistem upravlja. CMS može da bude baziran na open source, custom i drugim rješenjima. Popularna open source rešenja su WordPress, Joomla i Drupal, a koje je pravo rešenje zavisi od potreba i mogućnosti vlasnika budućeg sajta

Hosting – kuća za sajt i e‑poštu

Odabir pravog hosting provajdera i nivoa hosting usluge su presudni za život sajta. Najjednostavniji hosting paket zadovoljiće potrebe 90% vlasnika sajtova. Osim veličine hosting prostora, bitan je i dozvoljeni mjesečni protok, ali i vrijeme dostupnosti servera. Bezbjednost hostinga i samog sajta takođe nije zanemariva, a posebno su važne dnevne sigurnosne kopije sajta i 24/7 tehnička podrška. Osim broja internet domena koji mogu da se „ugoste“ na hostingu, važna je mogućnost otvaranja više e‑mail adresa pod tim sopstvenim domenima.